logo Lumea lemnului

Folosirea grinzilor din lemn stratificat în construcții - între utilitate și design

Lemnul, unul din cele 5 resurse naturale, este un material folosit din cele mai vechi timpuri în construcții, pentru fabricarea mijloacelor de transport sau pentru unelte casnice. De ce este atât de intens utilizat, de mii de ani? Datorită proprietăților sale și pentru că lemnul este un material economic și durabil, asigurând o rezistență în timp.

Deși tehnologia a evoluat mult și au apărut numeroase produse pentru construcție, în ultimii ani lemnul a câștigat teren considerabil în fața altor tipuri de materiale, devenind o resursă pentru clădirile cu arhitecturi moderne. 

Economia de timp și costurile mai mici, calitățile excepționale de izolare și rezistența construcțiilor sunt doar câteva din motivele care stau la baza alegerii acestui material.

Astfel se explică preferința în materie de lemn a arhitecților din țările scandinave, din Europa Centrală sau chiar alegerile celor din țările din Estul Europei. Inclusiv în Franța, începând cu anul 2022, se recomandă ca noile clădiri publice care se vor construi să folosească cel puțin 50% lemn sau alte materiale naturale. Aceste noi reglementări au ca scop reducerea producției de ciment și oțel, materiale responsabile de emisiile globale de gaze cu efect de seră.

Folosirea grinzilor din lemn stratificat în construcții - între utilitate și design

Cele mai bune tipuri de lemn pentru fabricarea grinzilor

Drumul de la lemnul recoltat până la produsul final include numeroase procese și o tehnologie modernă de fabricație. În camere speciale se reduce umiditatea, sunt aplicate tratamente chimice ignifuge antifoc, împotriva insectelor, a ciupercilor sau a mucegaiului.

Cum alegem tipul de lemn pentru construcția dorită?

Selecția materiei prime are la bază un algoritm și standarde definite internațional, fiind necesar să respectăm parametri privind duritatea, densitatea, nivelul de izolare fonică și termică, plus alte caracteristici în funcție de produsul finit.

Durabilitatea lemnului împarte esenţele cunoscute în trei categorii bine delimitate: lemn foarte durabil (stejar, tisă, ulm, pin, tuie, duglas), potrivit de durabil (molid, brad, frasin) şi puţin durabil (mesteacăn, fag, carpen, tei, sălcie). 

Lemnul de conifere este unul din cel mai utilizat, fiind intens ales ca materie primă pentru construcții masive, dar și pentru fabricarea diferitelor produse din lemn. La Lumea Lemnului avem 2 categorii de lemn: de conifere (pin și molid) și stejar (la cerere).

Pinul este un conifer foarte utilizat, fiind un lemn al cărui miros purifică aerul, tractul respirator și cu numeroase proprietăți relaxante. Cel mai utilizat, pinul nordic crește mai încet în condiţii extreme și are proprietăţi foarte bune de izolare datorită conţinutului ridicat de rășină, este puţin absorbant și foarte dur. Se caracterizează prin flexibilitate și rezistenţă mecanică înaltă.

Molidul este un lemn destul de popular, fie că este utilizat în construcțiile interne sau externe. Este un lemn ușor de uscat și prelucrat, fiind rezistent la acizi și la alcalini, tratându-se ușor cu substanțe septice.

La cerere, la Lumea Lemnului poate fabrica produse și din stejar, fiind foarte utilizat pentru designul deosebit și rezistența mare. Stejarul are calități flexibile superioare în ciuda naturii sale durabile, dar trebuie uscat încet pentru a nu se rupe.

Folosirea grinzilor din lemn stratificat în construcții - între utilitate și design

Avantajele folosirii grinzilor de lemn în construcții

Există numeroase mituri privind calitățile lemnului ca material de construcții – modificările pe care le poate avea datorită factorilor externi (umezeală, mucegai, acareni), risc de incendiu mai ridicat, faptul că lemnul scârțâie sau că este pretabil doar pentru construcții temporare. Cu toate acestea, evoluția tehnicii și a prelucrării acestei resurse, face ca lemnul să fie o opțiune foarte bună.

Cel mai valoroasă caracteristică a grinzilor din lemn stratificat de la Lumea Lemnului este rezistență mecanică foarte mare în comparație cu sistemul de grinzi din lemn masiv. Datorită sistemului de fabricare (lipirea mai multor lamele de lemn sortate, eliminarea defectelor) grinzile au o rezistență mult superioară fabricatelor din lemn brut, suportă sarcini foarte mari și au o greutate redusă. Astfel, ele nu pun presiune pe construcții iar pereții nu trebuie supradimensionați pentru a susține aceste grinzi.

Realizarea construcțiilor masive, cu deschideri largi și costuri reduse este un al doilea avantaj considerabil. Grinzile pot fi fabricate la dimensiuni foarte mari, iar spațiile construite vor avea un design modern, luminos și spațios.

Acest tip de grinzi au o stabilitate dimensională foarte ridicată, deoarece nu se deformează și nu crapă. Lemnul masiv prezintă aceste riscuri întrucât se poate deforma datorită factorilor externi (variațiilor de temperatură, umidității), dar la grinzile produse în fabrica noastră acest risc a fost eliminat, fiind foarte stabile și sigure.

O problemă a tuturor constructorilor este cea a integrării instalațiilor electrice, sanitare sau de gaz. Acest sistem de grinzi permite trecerea cu ușurință a traseelor, nefiind necesară debitarea.

Folosirea grinzilor din lemn stratificat în construcții - între utilitate și design

Folosirea grinzilor ca element decorativ

Lemnul, ca resursă naturală, a fost intens folosit, având o valoare deosebită în cultura românească.  Istoria păstrează modele de case construite integral din lemn, inclusiv interiorul cu toate multe piese de mobilier construite din acest material (de la pat, leagăn pentru copii, unelte casnice sau agricole).

În ultimii ani, arhitecții adoptă tot mai mult lemnul ca opțiune pentru un material de design interior. Textura deosebită, varietatea culorilor și impactul vizual sunt doar câteva din argumentele care stau la baza alegerilor acestora. Lemnul se pretează la orice stil de amenajare, oferind un ambient natural.

În concluzie, grinzile din lemn stratificat sunt o opțiune care implică costuri mai reduse pentru construcții masive, dar reprezintă o alegere ideală și pentru spațiile de dimensiuni medii, mai ales atunci când se dorește o arhitectură cu un design modern.

Pentru mai multe informații și detalii, consilierii noștri vă stau la dispoziție. Ne puteți contacta la + 4 0753 928 704

Subscribe for our newsletter